Ορειβασία Αναρρίχηση Ρολλερσκι Αλπικό Σκι Δίαθλο Σκι Δρόμων Αντοχής Χιονοσανίδα (Snowboard) eosvolos.gr eosvolos.gr
%CE%A4%CE%B1%20%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BC%CE%B1%CF%82
[01-08-16]
Με τον Ε.Ο.Σ. Βόλου στην 76η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης έχει καθιερωθεί από το 1936 όλοι οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της πατρίδας μας, κοντά στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, του προστάτη τους, να πραγματοποιούν την Πανελλήνια Ορειβατική τους Συγκέντρωση σε ένα βουνό, διαφορετικό κάθε χρόνο (1η στον Όλυμπο). Εφέτος που ήταν η 76η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση-Συνάντηση η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Κορινθία στο βουνό Ντουρντουβάνα (2.083 μ.) και στη λίμνη Δόξα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Στυμφαλίας (Η αρχαία λίμνη όπου ο Ηρακλής σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες) και του Φενεού (βορειοδυτικά της Κορίνθου και νότια του Κιάτου) κατά το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουλίου 2016.

Η Ντουρντουβάνα (όρος Πεντέλεια κατά την αρχαιοπρεπή γραφή) αποτελεί νοητή απόληξη των Αροάνιων Ορέων (Χελμού) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του και στο ψηλότερό του σημείο υπάρχουν δύο σχεδόν ισοϋψείς κορυφές, η Ντουρντουβάνα (2.083 μ.) και η Τριανταφυλλιά (2.109 μ. ), ενώ η προσέγγισή τους γίνεται από το Διάσελο του Κυνηγού (1.540 μ.).
Χώρος συγκέντρωσης είχε ορισθεί η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα (υψόμετρο 880 μέτρα). Έτσι από το Σάββατο το απόγευμα, 16 Ιουλίου, στο βόρειο μέρος της λίμνης άρχισε η προσέλευση των Ορειβατικών Συλλόγων με Ι.Χ. ή μικρά λεωφορεία (δρόμος άσφαλτος μέχρι εκεί και γύρω από τη λίμνη) και η εγγραφή τους στη Γραμματεία του διοργανωτή της 76ης Π.Ο.Σ. που ήταν ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου. 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι  ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου και τα μέλη του με εθελοντική εργασία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τη διαμόρφωση του χώρου, που θα στήνονταν οι σκηνούλες των ορειβατών και προπαντός καθάρισαν και σηματοδότησαν επαρκώς το μονοπάτι που οδηγούσε από τη λίμνη Δόξα στο Διάσελο του Κυνηγού, που περνούσε μέσα από πυκνό δάσος ελάτων, μαύρης πεύκης και πλατανιών. Επίσης ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου σε συνεργασία με άλλους φορείς του νομού πρόσφεραν στους ορειβάτες το παραδοσιακό βραδινό φαγητό (φασολάδα) και το πρωινό τσάι του βουνού και οργάνωσε εκδήλωση (Σάββατο βράδυ) με παρουσίαση της ιστορίας των μύθων της περιοχής και αφήγηση παραμυθιού, καθώς και παρατήρηση του ουρανού από τηλεσκόπια, που διατέθηκαν από την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, δίπλα από τις όχθες της λίμνης Δόξας, που καθρεπτιζόταν ένα λαμπερό φεγγάρι (δυο μέρες πριν την πανσέληνο του Ιουλίου). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά παρέκκλιση του προγράμματος, πριν από τις παραπάνω εκδηλώσεις, προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί  των τοπικών επίσημων αρχών, του Προέδρου της Ελληνικής Ορειβατικής Ομοσπονδίας-Χιονοδρομίας  Δημήτρη Γεωργούλη και των εκπροσώπων από τους 44 Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας μας που ήταν παρόντες εκεί με τα μέλη τους, που έφτασαν στον αριθμό των 700 ορειβατών κάθε φύλου και ηλικίας…Οι χαιρετισμοί αυτοί και η συγκέντρωση των ορειβατών είχαν προγραμματισθεί  για την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Διάσελο του Κυνηγού στα 1.540 μέτρα, αλλά, ίσως, προτιμήθηκε αυτή η τροποποίηση, για να είναι ελεύθερες οι ορειβατικές ομάδες να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα, ανεβαίνοντας από το Διάσελο του Κυνηγού στις κορυφές Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά γιατί μέχρι το Διάσελο του Κυνηγού ήθελε 2 με 2.30΄ ώρες και συνέχεια για τις άλλες κορυφές 1.30΄με 2 ώρες, σύνολο δηλαδή με επιστροφή 4-5 με 8 -9 ώρες.
Η νύχτα του Σαββάτου βρήκε τους ορειβάτες να κοιμούνται στις σκηνούλες τους κάτω από έναν λαμπερό ουρανό με ελαφρό δροσερό και μυρωμένο αεράκι που ερχόταν από τα πεύκα και τα έλατα που κάλυπταν την περιοχή της λίμνης Δόξας στα 880 μέτρα υψόμετρο.
Το πρωί της Κυριακής μετά το ρόφημα (τσάι του βουνού Ντουρντουβάνας) άρχισε η ορειβασία στο ανηφορικό (υψομετρική διαφορά 660 μέτρα), καλά σηματοδοτημένο και βαθύσκιο  μονοπάτι ανάμεσα στα πεύκα, τα έλατα και τα πλατάνια με προορισμό τον πρώτο σταθμό, το Διάσελο του Κυνηγού. Και μια έκπληξη δημοτικού τραγουδιού στο δάσος! Σε κορμό ενός πανύψηλου ελάτου οι φίλοι του Ε.Ο.Σ. Κορίνθου έχουν γράψει σε χαρτί Α4 ένα δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται ακριβώς στην περιοχή: «Πότε θα βγω στο διάσελο, κει στης Ωριάς το Κάστρο/ για ν’ αγναντέψω από ψηλά του Φενεού τον κάμπο/ που γύρω-γύρω στέκονται φρουροί και τον φρουρούνε/ Ζήρεια, Σαϊτάς και Σκίπεζα, Χελμός και Ντουρντουβάνα/ με τις κρυστάλλινες πηγές, με τα βαθύσκια δάση…»
Στα μισά της διαδρομής ένα λάστιχο που έφερνε από κοντινή πηγή κρύο νερό που έτρεχε σε μια ξύλινη κοπάνα για να πίνει νερό ένα κοπάδι γίδια που έβοσκε εκεί, θα δροσίσει και θα ξεδιψάσει τους ορειβάτες (όνομα «Τουρκόβρυση»;). Η πορεία συνεχίζεται τώρα σε μονοπάτι πάνω σε βράχια και ανώμαλο έδαφος (πάντα βέβαια κάτω από τη σκιά των πεύκων και ελάτων), αλλά τώρα οι ορειβάτες αποζημιώνονται από το πανοραμικό θέαμα που απολαμβάνουν από «παράθυρα» του δάσους τη γαλάζια λίμνη της Δόξας, από όπου είχαν αρχίσει την πορεία τους. Εξαίσια εικόνα! Στο βάθος η λίμνη σαν ζωγραφιά και πίσω της η οροσειρά της Ζήρειας.
Στο Διάσελο του Κυνηγού, όπου έφθασαν οι ορειβάτες, άλλοι απολάμβαναν το τοπίο με την Ντουρντουβάνα αριστερά τους και δεξιά τους το Καράβι και  το Νησί,  ενώ στο βάθος διαγράφονταν τα βουνά του Ερύμανθου. ʼλλοι όμως, αφού πήραν μια ανάσα, ξεκίνησαν για την επόμενη δύσκολη ανάβαση, στην κορυφή της Ντουρντουβάνας που τους περίμενε προκλητικά και πιο πέρα της Τριανταφυλλιάς. Όσοι ανέβηκαν μέχρι εκεί αποζημιώθηκαν με πανοραμική θέα των βουνών της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου. Και κάτι απρόσμενο. Μαζί με τους ορειβάτες (ήταν Έλληνες και όχι ξένοι) ανέβαινε κι ένα νεαρό ζευγάρι και ο άνδρας είχε κρεμασμένο σε μάρσιπο (ειδικό εμπρόσθιο σακίδιο) το μόλις 4-5 μηνών βρέφος τους!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της ορειβατικής ομάδας του Ε.Ο.Σ. Βόλου είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή προς τα Καλάβρυτα, ανέβηκαν στο Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος», αναρριχήθηκαν μέχρι τις Πηγές της Στυγός και κατέληξαν στην κορυφή του Χελμού. Έτσι η αποστολή του Ε.Ο.Σ. Βόλου υπό την ηγεσία του Έφορου Ορειβασίας Κώστα Λαούδη, του Κυριάκου Σταθάκη και του Αλέκου Καγιά, με σύνολο 22 μελών επέστρεψε απολύτως ευχαριστημένη με πολλές ορειβατικές εμπειρίες και ένα ωραίο αναμνηστικό μεταλλικό σήμα της 76η Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης  και με μια ευχή «του χρόνου σε άλλη ψηλή κορφή!».

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς
Μέλος του Ε.Ο.Σ.Βόλου






Μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Χάρτες
Photo Gallery
Σύνδεσμοι
Tips
 
Ακολουθείστε μας
 
καιρός weather.gr
 
site created and hosted by