Ορειβασία Αναρρίχηση Ρολλερσκι Αλπικό Σκι Δίαθλο Σκι Δρόμων Αντοχής Χιονοσανίδα (Snowboard) eosvolos.gr eosvolos.gr
%CE%A4%CE%B1%20%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BC%CE%B1%CF%82
[28-08-19]
9η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον Ελικώνα με τον ΕΟΣ Βόλου



Οι Πανελλήνιες Ορειβατικές Συγκεντρώσεις (Π.Ο.Σ.) είναι ένας θεσμός των Ορειβατικών Συλλόγων της πατρίδας μας, που άρχισε το 1936-πριν 83 χρόνια- και συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, εκτός από τα χρόνια της Κατοχής. Τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων και φίλοι του βουνού και της φύσης συγκεντρώνονται σε ένα βουνό της χώρας μας -διαφορετικό κάθε φορά- και εκεί χαίρονται τις ομορφιές του βουνού, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του, τα μονοπάτια του και την γοητεία της κατάκτησης της κορυφής με τις δυσκολίες της. Έτσι με λαχτάρα περιμένουν αυτή την ημέρα –Κυριακή, κοντά στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, του προστάτη των ορειβατών- για να συμμετάσχουν.

Εφέτος η 79η Π.Ο.Σ. πραγματοποιήθηκε στον Ελικώνα, βουνό της Στερεάς Ελλάδας στο νομό Βοιωτίας κοντά στη Λιβαδειά νοτιοανατολικά του Παρνασσού, που «βλέπει» προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο Ελικώνας ήταν γνωστός από την αρχαιότητα από την εποχή του ποιητού Ησιόδου, που γεννήθηκε το 850 π.Χ. στην Άσκρη. Εκεί, στο Ελικώνιο Άλσος, κατά την μυθολογία ζούσαν οι τρεις Ελικωνιάδες Μούσες, η Μελέτη, η Μνήμη και η Αοιδή, που αργότερα έγιναν εννιά. Είναι ένα μακρόστενο πολυκόρυφο βουνό μήκους 36 περίπου χιλιομέτρων, κατάφυτο από έλατα, πουρνάρια, κέδρα, πλατάνια, ρείκια κ.ά. όπου πριν 14 χρόνια, το 2005, είχε πραγματοποιηθεί η 65η Π.Ο.Σ. στην πιο ψηλή κορυφή, την «Παλιοβούνα» (υψ. 1748 μ.). Αυτή τη φορά επιλέχθηκε η κορυφή «Καψάλα» με υψόμετρο 1547 μ. στα ανατολικά του βουνού. 

Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν το ορεινό χωριό Ελικώνας ή Ζερίκι του Δήμου Λεβαδέων, που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 850 μ. στα νότια της Λιβαδειάς. Από το Σάββατο το απόγευμα 20 Ιουλίου 2019, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην τοποθεσία «Μεγάλη Λάκα» στις παρυφές του χωριού στήθηκαν οι πολύχρωμες σκηνούλες των ορειβατών, που ήλθαν από όλη την Ελλάδα. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης (Δήμος Λεβαδέων και Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λεβαδείας) κινητοποιήθηκαν στο έπακρον και με πολλούς εθελοντές-εθελόντριες και χορηγούς φιλοξένησαν με αγάπη και περισσή φροντίδα τους εκατοντάδες ορειβάτες που συμμετείχαν.

Το Σάββατο βράδυ, μετά την παροχή πλούσιου γεύματος (γίδα βραστή-φασουλάδα-μακαρονάδα-κρασί), στο ευρύχωρο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, που σήμερα είναι λαογραφικό μουσείο και ήταν ανοιχτό για τους επισκέπτες, έγινε το τυπικό μέρος της εκδήλωσης (προσφωνήσεις-χαιρετισμοί) και επακολούθησε λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική και χορό. Στην αρχή η αεικίνητη πρόεδρος του Συλλόγου Ελικωνίων κ. Χρύσα Καντά καλωσόρισε τους ορειβάτες, τους ευχήθηκε «καλή ανάβαση» στο βουνό και ευχαρίστησε όλους, όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Λεβαδέων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Δημήτρης Γεωργούλης (πάντοτε παρών στις Π. Ο. Σ.). Επακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η επίδοση αναμνηστικών από τους εκπροσώπους των Ορειβατικών Συλλόγων που συμμετείχαν. Από τον Ορειβατικό Βόλου χαιρέτισε ο Έφορος Ορειβασίας Παναγιώτης Πλαγεράς, ο οποίος δώρισε στους διοργανωτές δύο βιβλία σχετικά με την ορειβασία («Ε.Ο.Σ. Βόλου. Μια πορεία 80 χρόνων 1930-2010» και «32 χρόνια ορειβασίας με τον Ε.Ο.Σ. Βόλου» του συγγραφέα του παρόντος σημειώματος) και κάλεσε τους Ορειβάτες να συμμετάσχουν στην Π.Ο.Σ. του 2021 στο Πήλιο, που φιλοδοξεί να αναλάβει ο Ε.Ο.Σ. Βόλου.

Την άλλη μέρα το πρωί, Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 8, μετά την παροχή πρωινού (τσάι του βουνού, μέλι ντόπιο και κουλουράκια), ξεκίνησε η πορεία των ορειβατών προς την κορυφή, ακολουθώντας το δασωμένο, από τα πρώτα βήματά μας, μονοπάτι Νο 22. Στην αρχή γινόταν συνωστισμός των ορειβατών, αλλά σιγά-σιγά, αναλόγως με τον ρυθμό του καθενός και της παρέας του, ένα πολύχρωμο ανθρώπινο φιδάκι ανέβαινε σιγά-σιγά προς την κορυφή. Πρώτος σταθμός ήταν το «Μπαλκόνι» μετά από 2 ώρες πορεία. Τελικός σταθμός ήταν η κορυφή «Καψάλα» (υψ. 1547 μ.) σε 3 ώρες. Απ’ εκεί είχες πανοραμική θέα του Κορινθιακού Κόλπου, των βουνών της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Η επιστροφή γινόταν είτε από το ίδιο μονοπάτι, είτε συνέχιζες κυκλικά προς το χωριό, όπως έκανε το μεγαλύτερο μέρος των ορειβατών, με συνολική πορεία 6 ωρών.

Η 79 η Π.Ο.Σ. συγκέντρωσε 715 ορειβάτες από 33 ορειβατικούς συλλόγους όλης της χώρας. Ο Ορειβατικός Βόλου συμμετείχε με 25 άτομα, ηλικίας από 8 ετών (ο μαθητής Δημήτρης Τηλιόπουλος) μέχρι 84! Η ομάδα του Ε.Ο.Σ. Βόλου με επικεφαλής τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτη Πλαγερά (Έφορο Ορειβασίας), Κυριάκο Σταθάκη (Δημοσίων Σχέσεων), Νίκο Κοντό (Έφορο Αναρρίχησης), Κώστα Λαούδη (βετεράνο τέως Έφορο Ορειβασίας) και τον ακούραστο φροντιστή Νίκο Γκαντίνα, συνέχισε τη μακρά παράδοση της παρουσίας στις Πανελλήνιες Ορειβατικές Συγκεντρώσεις. Από την Μαγνησία συμμετείχαν επίσης ο Ε.Ο.Σ. Αλμυρού και ο Ε.Ο.Σ. Νέας Αγχιάλου.

Μετά τη λήξη της επιτυχημένης αυτής 79ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης στον Ελικώνα, οι ορειβάτες επέστρεψαν στις έδρες τους ευχαριστημένοι, εμπλουτίζοντας τη συλλογή τους με ένα ακόμη μεταλλικό αναμνηστικό σήμα που τους απένειμαν οι διοργανωτές.

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς
Μέλος του Ε.Ο.Σ. Βόλου






Μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Χάρτες
Photo Gallery
Σύνδεσμοι
Tips
 
Ακολουθείστε μας
 
καιρός weather.gr
 
site created and hosted by