Ορειβασία Αναρρίχηση Ρολλερσκι Αλπικό Σκι Δίαθλο Σκι Δρόμων Αντοχής Χιονοσανίδα (Snowboard) eosvolos.gr eosvolos.gr
%CE%A7%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%20-%20%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC
[07-01-13]
Περιγραφή Αθλημάτων Χιονοδρομίας



Ο ΕΟΣ Βόλου καλλιεργεί 4 ολυμπιακά αθλήματα της Χιονοδρομίας:

A) Αλπικό Σκι (Καταβάσεις) - Alpine Skiing
Β) Σκι Αντοχής (Lang Lauf) - Cross Country Skiing
Γ) Δίαθλο - Biathlon
Δ) Χιονοσανίδα - Snowboard

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αναλυτικές περιγραφές των παραπάνω αθλημάτων

  • ΑΛΠΙΚΟ ΣΚΙ ή ΚΑΤΑΒΑΣΕΙΣ (ALPINE SKIING)

Το Αλπικό σκι ή Καταβάσεις, εκπροσωπεί το 60% του δυναμικού της Ελληνικής χιονοδρομίας και αντιπροσωπεύεται από 5 διαφορετικά αγωνίσματα, εκ των οποίων καθένα έχει τον δικό του διαφορετικό εξοπλισμό και τεχνική:

α) Τεχνική κατάβαση (SLALOM)
β) Γιγαντιαία κατάβαση (GIANT SLALOM)
γ) Σούπερ γιγαντιαία κατάβαση (SUPER G)
δ) Ελευθέρα κατάβαση (DOWNHILL)
ε) Αλπικό σύνθετο το οποίο είναι συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης 

 

  • ΧΙΟΝΟΣΑΝΙΔΑ (SNOWBOARD)

Το Snowboard ή χιονοσανίδα, εκπροσωπεί το 10% του δυναμικού της ομοσπονδίας και αντιπροσωπεύεται από 2 αγωνίσματα, κατάβαση και Halfpipe.

Η μικρή ιστορία του snowboard .

Πολοί ίσως φαντάζονται ότι το snowboard είναι εξέλιξη του σκι, ίσως γιατί πρόκειται για άθλημα του χιονιού. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το snowboard έχει άμεση σχέση με το skateboard και το surf. Ξεκίνησε πριν 40 χρόνια στην Αμερική όταν ο Tom Sims skateboarder από την Καλιφόρνια σκέφτηκε να δοκιμάσει τη σανίδα του scate για να απολαύσει το χιόνι βάζοντας επάνω της δύο λουριά. Το επόμενο βήμα ήταν το σανίδι που κατασκεύασε ο Jake Burton Carpenter που είχε μπροστά του ένα σχοινί για να το κρατάει ο αναβάτης από τη μύτη. Το σανίδι αυτό ονομάσθηκε Burton. 
Με το πέρασμα των χρονών το σανίδι πήρε τη σημερινή του μορφή αφού προστέθηκαν και σι μεταλλικές λάμες για να χρησιμοποιείται και σε πατημένες πίστες. 
Στην Ελλάδα το snowboard έφθασε το 1978 από το Γεράσιμο Αβραμίδη που έφτιαξε χειροποίητα snowboards ενώ το 1986 ο Πέτρος Κατσαρέας έφερε στην Ελλάδα τη σανίδα sims ειδική για snowboard. Σήμερα στην Ελλάδα έχει μεγάλη διάδοση 

 

  • ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ (CROSS COUNTRY SKIING)

Ιστορία
Το σκι Αντοχής ήταν η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Η μακρινή ιστορία του ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία όπου ανακαλύφτηκαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους με πέδιλα στα πόδια, χρονολογούνται περίπου το 2000 π.χ. Οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης, λόγω των άσχημων κλιματολογικών συνθηκών, είχαν έντονο πρόβλημα μετακίνησης. Χρησιμοποιούσαν το σκι ως βασικό μέσο μετακίνησης που τους διευκόλυνε στις καθημερινές ασχολίες τους. Μάλιστα εθίστηκαν τόσο πολύ με αυτή τη δραστηριότητα που δημιούργησαν θεότητες, όπως ο Uilr, ο προστάτης των κυνηγών με τα σκι και ο Skade, ο θεός των σκι. Ιστορικοί αναφέρουν τη χρήση των σκι στις στρατιωτικές ομάδες κατά το Νορβηγικό πόλεμο (1140) και τον πόλεμο μεταξύ Σουηδών και Νορβηγών (1179-1240), επίσης αναφέρουν ότι οι περισσότερο ιΒίκινγκς βασιλείς ήταν επιδέξιοι σκιέρ. Ο πρώτος αγώνας Σκι Αντοχής έγινε το1843 στην πόλη Tromsoe της Νορβηγίας και η πρώτη σχολή σκι το 1881 στο Telemarkτης ίδιας χώρας. Στην πόλη αυτή το 1825 γεννήθηκε ο Sodre Nordhem ο άνθρωπος που αργότερα ανέλυσε και βελτίωσε επιστημονικά το σκι Aντοχής. Το 1922οργανώνεται ο πρώτος υπερ-μαραθώνιος σκι Αντοχής - ο οποίος καλύπτει μια απόσταση 89 km - στη μνήμη του βασιλιά Vasa, γνωστός ως Vasaloppet. Από τότε και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στη Σουηδία γίνεται η μεγαλύτερη χιονοδρομική εκδήλωση της χώρας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες από όλο σχεδόν τον κόσμο. Το 1924 στους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των 15 και 30 km με πρώτο νικητή τον Νορβηγό Th. Haug. Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Δημήτριος Ανδρεάδης από τη Βέροια το 1968 στη Grenoble της Γαλλίας. Από εκείνη τη χρονιά και κυρίως από το 1980 οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Οι αγωνιστικές τεχνοτροπίες (στυλ)
Αν και το σκι Αντοχής ήταν πολύ δημοφιλές στη Β. Ευρώπη σαν μέσο μετακίνησης και κυνηγιού περισσότερο από 4000 έτη, πολύ μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί στην τεχνική μέχρι το 19ο αιώνα. Δύο γεγονότα σημάδεψαν την ραγδαία ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλήματος: (α) Την ίδρυση στη Νορβηγία του Christiana ski club το1877, όπου άρχισε να οργανώνει αθλητικούς αγώνες και (β) τις δύο αποστολές στηΓροιλανδία από τον Σουηδό Nordenskjold (1883) και τον Νορβηγό Nansen (1888).Από πλευράς τεχνικής η εξέλιξη υπήρξε πρώτα στον εξοπλισμό που άρχισαν οι χιονοδρόμοι να χρησιμοποιούν πλέον δύο μπαστούνια και δύο πέδιλα στο ίδιο ύψος. Ενώ στο διαγώνιο διασκελισμό και τη διπλομπαστουνιά προστέθηκε και η διπλομπαστουνιά με βηματισμό. Από τότε μέχρι τη δεκαετία του 80 η κλασική τεχνική ήταν η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στους αγώνες. Το σκέιτ μετη σημερινή μορφή του χρησιμοποιήθηκε για πρώτη στις αρχές τις ίδιας δεκαετίας από Αμερικανούς αθλητές (Β. Koch). Μέχρι τότε το σκέιτ στο ένα πόδι καθώς και το ψαροκόκαλλο με τη φάση του γλυστρίματος ήταν οι πιο δημοφιλείς τεχνικές σκέιτ. Από το 1985 άρχισε να χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους αθλητές στους διεθνείς αγώνες. Την ίδια χρονιά, μετά από μία περίοδος έντονων διαφωνιών και διαβουλεύσεων, η διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) αποφασίζει - πολύ σωστά -να χρησιμοποιήσει και τις δύο τεχνικές ή πιο σωστά τεχνοτροπίες (στυλ). Σήμερα η ελεύθερη τεχνική μαζί με την κλασσική τεχνική είναι οι δύο επίσημες τεχνικές στο Σκι Αντοχής και μοιράζονται 50-50% όλους τους επίσημους διεθνείς αγώνες.

Αγωνίσματα
Πίνακας Ι. Ολυμπιακά αγωνίσματα

 

ΑΝΤΡΕΣ

Απόσταση (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, σειρές

15 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30"

15 / 15 km Pursuit

Κλασσική/ ελεύθερη

Ομαδική

50 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4x10 km Σκυταλοδρομία

2 κλασσική -
2 ελεύθερη

Ομαδική

ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Απόσταση (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, σειρές

10 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30"

7,5 / 7,5 km Pursuit

Κλασσική / Eλεύθερη

Ομαδική

30 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4x5 km Σκυταλoδρομία

2 κλασσική -
2 ελεύθερη

Ομαδική

ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική


Περιγραφή ολυμπιακών αγωνισμάτων
Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική ή ομαδική καθορίζεται ύστερα από κλήρωση ή με βάση τους βαθμούς FIS του κάθε αθλητή στη σύσκεψη αρχηγών. 

Διαλειμματική εκκίνηση
Η ατομική διαλειμματική εκκίνηση του κάθε αθλητή γίνεται κάθε 15 ή 30 δεύτερα. Στα αγωνίσματα με διαλειμματική εκκίνηση νικητής είναι ο/η αθλητής/τρια με τον καλύτερο χρόνο. Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική καθορίζεται ύστερα από κλήρωση στη σύσκεψη αρχηγών Μπορούν ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν κάθε 10 ή 15 sec.Η διαδικασία εκκίνησης είναι οι ακόλουθη: 10 " πριν την εκκίνηση υπάρχει προειδοποίηση, στα τελευταία 5" αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση με:: "5-4-3-2-1" , "πάμε". 

Ομαδική εκκίνηση
Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί. Στις ομαδικές εκκινήσεις νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Η διαδικασία εκκίνησης είναι ως εξής: 1 min πριν την εκκίνηση οι αθλητές καλούνται στη γραμμή αφετηρίας, 30 sec γίνεται πληροφόρηση, δίνεται το σύνθημα "έτοιμοι" "πάμε" ή πυροβολισμός. Αν υπάρχει λανθασμένη εκκίνηση, ο κριτής που στέκεται100 m μετά τη γραμμή αφετηρίας, σταματά και επαναφέρει τους αθλητές στη γραμμή αφετηρίας. Τα πρώτα 100 m κανείς αθλητής δεν επιτρέπεται να βγει έξω από το διάδρομο του.

Sprint (ταχύτητα)
Χωρίζεται σε δύο φάσεις τους προκριματικούς και τους τελικούς. Στην προκριματική φάση αγωνίζονται οι αθλητές με διαλειμματική εκκίνηση. Οι 8 ή 16 ή32 πρώτοι αθλητές αγωνίζονται στους τελικούς σε προκαθορισμένες ομάδες (με βάση τον προκριματικό αγώνα) των δύο ή τεσσάρων ή πέντε αθλητών. Οι δύο νικητές κάθε προκριματικής σειράς προκρίνονται στον επόμενο γύρο. Ο νικητής του τελικού γύρου είναι ο νικητής του αγώνα.. Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. Για τους άντρες και 0,8-1,2 για τις γυναίκες.

Pursuit (καταδίωξη)
Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί με ελεύθερη τεχνική. Στη μέση του αγώνα οι αθλητές αλλάζουν υλικά και συνεχίζουν με διαφορετική τεχνοτροπία (τεχνική κλασσική). Νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού. 

Σκυταλοδρομία 4Χ10 ή 5 χλμ.
Έχουμε 4 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Οι δύο πρώτες σειρές αθλητών/τριών αγωνίζονται με κλασσική τεχνική και οι δύο υπόλοιπες (3, 4) σειρές αθλητών/τριών με ελεύθερη τεχνική. Ξεκινούν με ομαδική εκκίνηση οι αθλητές / τριες της πρώτης σειράς.Στις σκυταλοδρομίες η αλλαγή των αθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής. Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξει με το χέρι του οποιοδήποτε σημείο του σώματος του συναθλητή του. 

Τeam sprint (Ομαδικό ταχύτητα)
Έχουμε 2 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Και οι δύο πρώτες σειρές αθλητών/τριών αγωνίζονται με κλασσική τεχνική. Ξεκινούν με ομαδική εκκίνηση οι αθλητές /τριες της πρώτης σειράς. Κάθε αθλητής / τρια διανύει την αγωνιστική απόσταση 3φορές. Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. για τους άντρες και 0,8-1,2για τις γυναίκες. Η αλλαγή της σκυτάλης των αθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής. Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξει με το χέρι του οποιοδήποτε σημείο του σώματος του συναθλητή του. 

 

  • ΔΙΑΘΛΟ (BIATHLON)

Ιστορία
Το Δίαθλο ξεκίνησε αρχικά σαν στρατιωτικό άθλημα: Το 1767 πραγματοποιούνται στα Νορβηγικά-Σουηδικά σύνορα αγώνας μεταξύ των στρατιωτών. Το 1861 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος Διάθλου στο Trysil της Νορβηγίας. Το 1924 στους Ολυμπιακούς αγώνες έγινε ένας αγώνας επίδειξης και το τις 3ης Αυγούστου 1948 ιδρύεται η διεθνή ομοσπονδία UIPM με 17 μέλη και με το Δίαθλο να είναι ένα από τα αθλήματα της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Squaw Valley το 1960 το Δίαθλο, με το αγώνισμα των 20 χλμ. γίνεται Ολυμπιακό. Από το 1993 ιδρύεται η IBU (Διεθνή Ομοσπονδία Διάθλου) και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρεται η έδρα της στο Salzbourg της Αυστρίας και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά αθλήματα. Στην ΕΟΧΑ άρχισε να καλλιεργείται επίσημα από το 1988. 

Περιγραφή αγωνισμάτων
Ο αθλητής αγωνίζεται με σκι Αντοχής χρησιμοποιώντας την ελεύθερη τεχνική μεταφέροντας ένα όπλο στην πλάτη, σταματά δύο ως τέσσερις φορές, ανάλογα με το αγώνισμα, και σκοπεύει πέντε στόχους κάθε φορά. Η σκόπευση γίνεται από όρθια(S) και πρηνή (P) θέση. Για κάθε βολή που χάνει ο αθλητής δέχεται ποινή -πρόσθετου χρόνου ή διανύει επιπλέον απόσταση με σκι - ανάλογα με το αγώνισμα. 
Στο Pursuit (καταδίωξη) οι αθλητές ξεκινούν με βάση τη διαφορά χρόνου της ατομικής κατάταξης του αγωνίσματος του Σπρίντ 10 χλμ. Νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού.
Το mass start είναι αγώνας ομαδικής εκκίνησης. Νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμου.

 

Ολυμπιακά Αγωνίσματα αντρών

Αγώνισμα

Εκκίνηση

Διαδρομές
με σκι

Σειρά
σκόπευσης

Ποινή

10 km sprint

Διαλειμματική 1min ή 30 sec

3

P,S

150 m σκι

20 km individual

Διαλειμματική 1min ή 30 sec

5

P,S,P,S

1 min σε χρόνο

12,5 km pursuit

Καταδίωξη

5

P,P,S,S

150 m σκι

15 km mass

Ομαδική

5

P,P,S,S

1 min σε χρόνο

σκυταλοδρομία 4Χ7.5 km

Ομαδική

3

P,S και επιπλέον 3+3 σφαίρες

150 m σκι

Ολυμπιακά Αγωνίσματα γυναικών

Αγώνισμα

Εκκίνηση

Διαδρομές
με σκι

Σειρά
σκόπευσης

Ποινή

7,5 km sprint

Διαλειμματική 1min ή 30 sec

3

P,S

150 m σκι

15 km individual

Διαλειμματική 1min ή 30 sec

5

P,S,P,S

1 min σε χρόνο

10 km pursuit

Καταδίωξη

5

P,P,S,S

150 m σκι

12,5 km mass

Ομαδική

5

P,P,S,S

1 min σε χρόνο

σκυταλοδρομία 4Χ6 km

Ομαδική

3

P,S και επιπλέον 3+3 σφαίρες

150 m σκι









Μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Χάρτες
Photo Gallery
Σύνδεσμοι
Tips
 
Ακολουθείστε μας
 
καιρός weather.gr
 
site created and hosted by