Ορειβασία Αναρρίχηση Ρολλερσκι Αλπικό Σκι Δίαθλο Σκι Δρόμων Αντοχής Χιονοσανίδα (Snowboard) eosvolos.gr eosvolos.gr
Τα Νέα μας
[06-08-15]
Με τον Ε.Ο. Σ. Βόλου στον Πάρνωνα Στην 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση

Ορειβάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την Κυριακή, που είναι κοντά στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, του προστάτη τους, και γιορτάζουν το ορειβατικό του πανηγύρι πάνω σε μια ψηλή κορυφή ενός βουνού της πατρίδας μας. Εφέτος ήταν η 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 σε μια κορυφή του Πάρνωνα (γύρω στα 1.700 μ.) με οργανωτή τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης.

Ο Πάρνωνας είναι βουνό στα ανατολικά της Πελοποννήσου, που χωρίζει τη Αρκαδία από τη Λακωνία και καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας. Στην ντοπιολαλιά αναφέρεται και ως Μαλεβός, εξού και το μοναστήρι της «Παναγίας Μαλεβή», που βρίσκεται στις πλαγιές του. Το όνομά του σημαίνει λαμπερό (βουνό). Έχει πολλές κορυφές, άνω των 1.700 μέτρων και η πιο ψηλή του είναι η Μεγάλη Τούρλα με υψόμετρο 1.935 μέτρα (Κρόνιον) , που βρίσκεται γυμνή και κωνική στο οροπέδιο «Κάμπος» κοντά με τη Μικρή Τούρλα και άλλες χαμηλότερες κορυφές. Φημίζεται για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του και σε σημαντικό ποσοστό καλύπτεται από δάση με πλατάνια, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα Κεφαλληνίας, ρόμπολα, μηλοκέδρους, δρύες και χαρουπιές.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το θαυμάσιο βουνό, το Σάββατο βράδυ, 18 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν από 33 Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας μας 550 ορειβάτες, που, αφού ανέβηκαν με τα αυτοκίνητά τους, έστησαν τις σκηνούλες τους σ’ ένα ξέφωτο-πλάτωμα του πευκόδασους , που περιβάλλει το Ορειβατικού Καταφυγίου του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης «Γεώργιος Παπαθεοδώρου», σε υψόμετρο 1.425 μέτρα στη θέση «Αρνόμουσγα».

Το βράδυ ο οργανωτής-φιλόξενος Ε.Ο.Σ. Σπάρτης πρόσφερε στους ορειβάτες το παραδοσιακό δείπνο με φασουλάδα-τυρί-ελιές. Μετά το δείπνο οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Π.Ο.Ο.Α.) κ. Δημήτρης Γεωργούλης, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης κ. Βασίλης Γεωργιάδης και δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, από τον εξώστη του Καταφυγίου, με σύντομους χαιρετισμούς, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες ορειβάτες και τους ευχήθηκαν καλή διαμονή και ανάβαση στις κορυφές του Πάρνωνα. Αργά το βράδυ (ώρα 10.30΄), παρουσιάστηκε ένα ταξίδι στον νυχτερινό ουρανό με τη χρήση laser, με τη φροντίδα της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διός Κούροι», για την αναγνώριση των αστεριών και αστερισμών που συνδέονται με τους μύθους. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, ότι ο Κένταυρος Χείρων συμβούλεψε τον Ιάσονα κατά την επιστροφή του από την Κολχίδα να ακολουθήσει την πορεία, που δείχνει το βέλος του αστερισμού του Τοξότη, που σκοπεύει τον πλανήτη Κρόνο και, η οποία πορεία είναι νοτιοδυτική (καθαρά φαίνεται στον Ελλήσποντο) και οδηγεί στο Πήλιο. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ουρανού, που γοήτευσε όσους ορειβάτες παρακολούθησαν το θέαμα κάτω από χιλιάδες αστέρια, που λαμπύριζαν εκείνη τη χρονική στιγμή στο μαύρο φόντο του ουρανού. Συγχαρητήρια στον οργανωτή-παρουσιαστή Νίκο Τρεμούλη.

Το πρωί μετά την προσφορά πρωινού (φρέσκο αρωματικό τσάι του βουνού Πάρνωνα, που φυτρώνει στις γυμνές πλαγιές τους) άρχισε η πορεία προς τον τόπο της Συγκέντρωσης, που ήταν μια κορυφή στο οροπέδιο «Κάμπος» (υψόμετρο γύρω στα 1.700 μέτρα).

Από τα 1.425 μ. υψόμετρο που ήμασταν στο Καταφύγιο, αρχίζουμε, με έναν θαυμάσιο καιρό, να κατηφορίζουμε, ακολουθώντας τη σήμανση της πορείας (κόκκινα τετραγωνάκια καρφωμένα στα δέντρα) για 500 μέτρα περίπου χωματόδρομο για να χωθούμε στην αρχή του μονοπατιού, που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Σε συνεχή κατήφορο μέσα στα πεύκα μέσα σε 30΄ θα φθάσουμε σε ρεματάκι με νερό, αφού προσπεράσαμε πηγή με νεράκι (και δεν της δώσαμε σημασία, αλλά στην επιστροφή μας δρόσισε με το παγωμένο νερό της) στα 1.260 μ. Απ’ εδώ πλέον, από τα 1.260 μέτρα, αρχίζει ο συνεχής ανήφορος μέχρι τα 1.675 μέτρα. Συναντάμε πάλι τον δασικό δρόμο και μετά συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέσα σε στενή ρεματιά, συνεχώς κάτω από τη σκιά πανύψηλων πλέον ελάτων και ρόμπολων, μέχρι να φτάσουμε στο οροπέδιο του «Κάμπου» στα 1.675 μέτρα (ανήφορος με διαφορά υψομέτρου 415 μέτρα), σε άλλες 2 ώρες και 15΄ (απ’ την αρχή του ανήφορου), δηλ. σύνολο από το σημείο που ξεκινήσαμε (Καταφύγιο) 2 ώρες και 45΄. Βέβαια κάθε ορειβάτης ή ορειβατική παρέα ανάλογα με το ρυθμό τους κάλυψαν την απόσταση μεταξύ 2.30΄ έως 3.00΄ ωρών. Σημασία έχει πως όλοι φθάσαμε σε ένα πανέμορφο οροπέδιο-αλπικό τοπίο, που τον Μάιο είναι κατάσπαρτο από αγριολούλουδα και καταπράσινο χορτάρι. Εκεί σε μια στάνη ένα κοπάδι πρόβατα «στάλιζαν». Απ’ εκεί αρχίζει η διαδρομή προς το κωνικό γυμνό βουνό Μεγάλη Τούρλα (κορυφή Κρόνιον υψ. 1.935 μέτρα), που είναι δεξιά μας και στην οποία, πιο νωρίς το πρωί, ανέβηκαν πολλοί ορειβάτες μεταξύ των οποίων και του Ε.Ο.Σ. Βόλου (Κώστας Λαούδης, Κυριάκος Σταθάκης, Γκαντίνας Νίκος με τη σύζυγό του Καίτη, Γεωργία Αργυροπούλου, Κώστας Γκέσκος, Δημήτρης Πέτρου, Φίλιππος Αναστασιάδης με το γιο του Ανδρέα, η Μαρία Δάρλα με τον εγγονό της Γιώργο Χρυσάφη, Στέφανος Στεφόπουλος, Χρίστος Δημητρίου, Κρυβοσίδης Χρήστος, και η νεαρή ορειβάτισσα μέλος του Ε.Ο.Σ.Βόλου Δήμητρα Δημητρίου από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας, που πριν λίγες μέρες ανέβηκε με μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου (Νίκος Μαγγίτσης κ.ά.) σε κορυφές των ʼλπεων. Το σύνολο των ορειβατών κατευθύνθηκε στο αριστερό χαμηλότερο βουνό του «Κάμπου» (υψ. γύρω στα 1.700 μ.), όπου θα γινόταν η τελετή της 75η Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης-Συνάντησης. Ο δυνατός αέρας όμως εμπόδιζε την τελετή αυτή και οι διοργανωτές απεφάσισαν να την πραγματοποιήσουν στην πλαγιά του βουνού και όχι στην κορυφή, που είχαν στήσει και μια ελληνική σημαία, που κυμάτιζε ασταμάτητα από τον αέρα. Στο βάθος του οροπεδίου, ταπεινό, απλό και ολόασπρο ένα εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που θα γιόρταζε αύριο (Δευτέρα 20 Ιουλίου), δέχθηκε τις επισκέψεις πολλών ορειβατών για να ανάψουν ένα κερί.

Έτσι το πλήθος των ορειβατών συγκεντρώθηκε αναγκαστικά στην πλαγιά του βουνού και στις 10.30΄άρχισε το τελετουργικό της 75ης Π. Ο. Σ. με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης Βασίλη Γεωργιάδη να καλωσορίζει τους ορειβάτες. Επακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ( Π.Ο.Ο.Α.) Δημήτρη Γιωργούλη και με προτροπή του τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του βετεράνου ορειβάτη-αναρριχητή Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος, πριν 20 χρόνια, κατά την 55η Π.Ο.Σ. στον Όλυμπο το 1995, από τον Μύτικα του Ολύμπου «ανέβηκε» στη «γειτονιά των αγγέλων», όντας 80 χρονών και, ο υπογράφων τούτο το σημείωμα, ξανάφερε στη μνήμη του την εικόνα του φορείου που μετέφερε τον νεκρό ορειβάτη από το «Λούκι» του Ολύμπου. Έπειτα συνέχισαν οι εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων που συμμετείχαν. Από τον Ε.Ο.Σ. Βόλου, ύστερα από εξουσιοδότηση, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπογράφων το σημείωμα αυτό, ο οποίος συνεχάρη εκ μέρους των 25 μελών του (από ηλικίας 10 έως 80 ετών) τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης για την άψογη διοργάνωση της 75ης Π.Ο.Σ. και ξαναθύμισε την αλησμόνητη εκείνη 51η Π.Ο.Σ. στον Ταΰγετο το 1991, όπου εκεί στο Καταφύγιο του Ταΰγετου εκείνη τη βραδιά παρουσιάστηκε από θεατρικό χορό το ποίημα του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» και στο οποίο τους δύο τελευταίους στίχους απάγγειλε ο ίδιος: «…Σε φιλώ και σου εύχομαι, ΖΩΗ εσαεί, ΦΩΣ εσαεί, ΛΟΓΟ εσαεί» και ο οποίος, μετά από 15 μέρες (στις 4 Αυγούστου 1991, σε ηλικία 79 ετών), «έφυγε» για τη «γειτονιά των αγγέλων». Η τελετή της λήξης της επιτυχημένης 75ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης έληξε συγκινητικά και πατριωτικά με τον Εθνικό Ύμνο, που τραγούδησαν όρθιοι οι ορειβάτες και με την ευχή του χρόνου «καλή αντάμωση» σε μια άλλη ψηλή κορυφή ενός βουνού της πατρίδας μας. Σ’ αυτή την Ορειβατική Συνάντηση από τη Μαγνησία συμμετείχε και μια μικρή ομάδα του Φ. Ο. «ΠΑΝ» Βόλου με αρχηγό τη Γεωργία Χαραλαμπίδου.

Αυτή την περιγραφή της 75ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης, ας μου επιτραπεί, να την αφιερώσω στον αείμνηστο Νίκο Κολοβό, δικηγόρο-διανοούμενο-ορειβάτη του Ε.Ο.Σ.Βόλου, που «έφυγε» κι αυτός, πριν 10 χρόνια (12 Αυγούστου 2005), και, ο οποίος πριν ακριβώς 24 χρόνια (στις 19 Ιουλίου 1991) μας οδήγησε-ανέβασε στην ίδια διαδρομή που κάναμε τώρα μαζί με τον Χρίστο Δημητρίου και τον υπογράφοντα το σημείωμα αυτό. Την αφιέρωση αυτή προσυπογράφει και όλη η ορειβατική ομάδα του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που συμμετείχε στην Πανελλήνια αυτή Συγκέντρωση.

Η επιστροφή στο Καταφύγιο, μέσα στο καταμεσήμερο, έγινε «αγαλλομένω ποδί» ( με χαρούμενο πόδι) από τους ορειβάτες, αφού ήδη είχαν συμμετάσχει σε μια ακόμη ανάβαση-συνάντηση στο όμορφο βουνό του Πάρνωνα.

Τέλος δεν μένει παρά να συγχαρούμε τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, που διοργάνωσε άψογα την 75η Π.Ο.Σ.(υποδοχή, φιλοξενία, σήμανση-καθάρισμα του μονοπατιού) και να ευχαριστήσουμε τον Ε.Ο.Σ. Βόλου (Τμήμα Ορειβασίας, έφορος Κώστας Λαούδης και έφορος τύπου Κυριάκος Σταθάκης) για τις φροντίδες που κατέβαλαν ώστε να συμμετάσχει μια ευάριθμη ομάδα, εκτός από αυτούς, που αναφέραμε πιο πάνω και οι: Κοκολιός Βασίλης, Γιάννης Κονταξής, Πέτρος Κασσανδρινός, Γιάννης Γκέσκος, Κώστας Σαραβάνος, Βλιώρας Σπύρος, Μαρία Κοκιάδου, Πολυχρονάκης Γιάννης με τη σύζυγό του Μαρία και ο υπογράφων το σημείωμα αυτό.

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς
Μέλος του Ε.Ο.Σ.Βόλου
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Χάρτες
Photo Gallery
Σύνδεσμοι
Tips
 
Ακολουθείστε μας
 
καιρός weather.gr
 
site created and hosted by