Ορειβασία Αναρρίχηση Ρολλερσκι Αλπικό Σκι Δίαθλο Σκι Δρόμων Αντοχής Χιονοσανίδα (Snowboard) eosvolos.gr eosvolos.gr
Αναρρίχηση - Γενικά
[07-01-13]
Γενικά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010)

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τους κανονισμούς Αγώνων του αθλήματος της Αγωνιστικής Αναρρίχησης


Αγωνιστική Αναρρίχηση

Από το Βιβλίο του συλλόγου

Από το 1990 με την έναρξη του Πανελληνίου πρωταθλήματος από πλευράς Ε.Ο.Ο.Α. ο σύλλογος μας δημιουργεί την πρώτη ομάδα αθλητών από παιδιά ( φυτώρια ) του συλλόγου που έως τότε τα στελέχη του συλλόγου τα προπονούσαν στα βράχια, κατασκευάζοντας την πρώτη αναρριχητική τεχνητή πίστα του συλλόγου μας προσφορά του μέλους του συλλόγου μας κ. Αντρέα Γαλανού. Το 2000 η αλλαγή της χιλιετίας είναι σταθμός για αθλητικά δρώμενα της αναρρίχησης στο σύλλογο μας οι πρώτες θέσεις των αθλητών μας και η μεγάλη προσπάθεια να πειστούν οι τοπικές αρχές στην οικονομική στήριξη για κατασκευή και φιλοξενίας αναρριχητικής πίστας σε κτίριο του Δήμου Βόλου φέρνουν αποτέλεσμα, με σχεδιασμό της πίστας από την τεχνική εταιρεία αφοί ΚΟΝΤΟΥ Ο.Ε. που την έκανε προσφορά στο σύλλογο, και την οικονομική στήριξη της Ε.Ο.Ο.Α. και του Δήμου Βόλου ξεκίνησε η συμπλήρωση της υπάρχουσας μικρής μας πίστας και η τοποθέτηση της στο Αθλητικό κέντρο άθλησης στο πρώην εργοστάσιο Αδαμόπουλου . Η αναρρίχηση θεωρείται αθλητική όταν για την ασφάλιση του αναρριχητή χρησιμοποιούνται μόνιμες ενδιάμεσες ασφάλειες, που έχουν προ-τοποθετηθεί, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση από αυτόν προσωρινών ασφαλειών. Οι μόνιμες ασφάλειες είναι αρκετές για να του προσφέρουν προστασία από τραυματισμό, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής που μπορεί να συμβεί πτώση του αναρριχητή. Θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος αναρρίχησης και συμβάλλει κυρίως στη βελτίωση της απόδοσης και των κινητικών – αναρριχητικών ικανοτήτων των αναρριχητών.

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

α. Το άθλημα της Αγωνιστικής Αναρρίχησης (competition climbing) συνίσταται στην αναρρίχηση των αθλητών σε ειδικά διαμορφωμένους τεχνητούς αναρριχητικούς τοίχους ορισμένων διαστάσεων και προδιαγραφών, σε κλειστό ή ανοικτό χώρο, που κατά κανόνα αναπαριστούν το φυσικό ανάγλυφο του βράχου. Οι τοίχοι αυτοί έχουν επίπεδες επιφάνειες, δίεδρα, γωνίες και αρνητικές κλίσεις, ενώ είναι εξοπλισμένοι με τεχνητές λαβές που αφού τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του κάθε τοίχου αποτελούν τη διαδρομή του αγώνα. Το ελάχιστο συνιστώμενο πλάτος για κάθε διαδρομή είναι 3 μέτρα και το ελάχιστο ύψος της κάθε διαδρομής 12 μέτρα για τους αγώνες δυσκολίας- ταχύτητας και 5 μέτρα για τους αγώνες bouldering. Ο τρόπος τοποθέτησης των λαβών χαρακτηρίζει και τη δυσκολία της κάθε διαδρομής.

β. Η αγωνιστική αναρρίχηση (με την έννοια του αγωνίσματος) θεωρείται ατομικό άθλημα.

γ. Οι αθλητές της αγωνιστικής αναρρίχησης ανήκουν στην κατηγορία των ερασιτεχνών αθλητών.

Κατηγορίες αγώνων

α. Αγώνες Δυσκολίας αποκαλούνται οι αγώνες που η αναρρίχηση γίνεται «επί κεφαλής» με τον αναρριχητή να είναι δεμένος και ασφαλισμένος από κάτω όπου το κάθε σετάκι περνιέται διαδοχικά σύμφωνα με τους κανονισμούς και όπου το ύψος που καλύπτεται (ή σε περίπτωση κάλυψης τμημάτων τραβέρσας ή στέγης, η μεγαλύτερη απόσταση κατά μήκος του άξονα της διαδρομής) καθορίζει τη θέση του αθλητή σε ένα από τους γύρους του αγώνα.

β. Αγώνες Ταχύτητας αποκαλούνται οι αγώνες που επιχειρούνται από αθλητές που αναρριχώνται με top rope – σχοινί από πάνω- . Ο χρόνος που επιτυγχάνεται από τον αθλητή για την ολοκλήρωση μιας διαδρομής καθορίζει τη θέση του σε ένα από τους γύρους του αγώνα.

γ. Αγώνες Bouldering ονομάζονται οι αγώνες που αποτελούνται από έναν αριθμό τεχνικών προβλημάτων αναρρίχησης. Κάθε προσπάθεια θα επιχειρείται είτε με ασφάλιση από πάνω ή επί κεφαλής ή χωρίς ασφάλεια. Το σύνολο των επιτυχώς ολοκληρωμένων προβλημάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των προσπαθειών κάθε αγωνιζόμενου θα του δίνει την τελική του κατάταξη στον αγώνα.

Πηγή κανονισμοί Ε.Ο.Ο.Α.


Μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Χάρτες
Photo Gallery
Σύνδεσμοι
Tips
 
Ακολουθείστε μας
 
καιρός weather.gr
 
site created and hosted by